populiariausi

augalai

Ajeras

Balinis ajeras yra ajerinių (Araceae) šeimos, 50 – 125 cm aukščio, žolinis daugiametis augalas. Šakniastiebis 1,5 – 3 cm skersmens, žalsvai rusvas, šliaužiantis, nariuotas, išsišakojęs, kvapus. Lapai bekočiai, ilgi, blizgantys, prie pagrindo vienas kitą apgaubia, kraštai dažniausiai banguoti. Žiedynai – pailgos smailios burbuolės.
Žydi birželio – liepos mėn.Žiedai smulkūs, dvilyčiai, susitelkę burbuolėmis. Lietuvoje sėklos nesubręsta, dauginasi šakniastiebiais. Į Europą pateko iš Azijos ~XVI a. vidurį. Auga vandens telkinių uždumblėjusiuose pakraščiuose. Dažnas.
Ajerai paplitę Azijoje ir Šiaurės Amerikoje. Į Lietuvą ajerai pateko iš Azijos XVIa. Šakniastiebiuose yra 1,5 – 5,4% eterinio aliejaus, 20% krakmolo, 0,2% kartaus glikozido akorino, 29 mg% askorbininės rūgšties (vitaminas C), rauginių bei mineralinių medžiagų. Lapuose – 0,35 – 1,42% eterinio aliejaus, iki 520 mg% askorbininės rūgšties, rauginių ir mineralinių medžiagų.

balinis ajeras

balinis ajeras

Šakniastiebiai kasami rudenį arba pavasarį, paliekant 3/4 neliesto sąžalyno. Iškasti nuplaunami, apvytinami, nulupama žievė, supjaustomi išilgai ir skersai bei džiovinami ne aukštesnėje kaip 35 °C temperatūroje. Toje pačioje vietoje šakniastiebius galima kasti kas 5 – 8 metai. Žaliavos laikymo trukmė ne ilgesnė kaip 2 metai.
Vaistinis augalas. Vaistams tinka šakniastiebių nuoviras, užpilas arba kiti preparatai, kurie gerina virškinimą, mažina temperatūrą, stabdo fermentaciją ir dujų gaminimąsi žarnyne, ramina centrinę nervų sistemą. Be to, ajero šakniastiebiai vartojami kosmetikoje. Šakniastiebių nuoviru tinka perplauti plaukus – jis stiprina plaukų šaknis, nyksta pleiskanos (tiesa, plaukai kiek pašviesėja).
Eterinis aliejinis. Eterinis aliejus vartojamas likerių ir gaivinančių gėrimų, muilo, parfumerijos gamybje. Susmulkintais šakniastiebiais arba jų eteriniu aliejumi aromatizuojami kompotai, krienai, kremai, pudingai, įvairūs kepiniai.
Anksčiau žmonės ajero milteliais apibarstydavo audinius, megztinius ir kailius kandims atbaidyti.
Visas augalas kvepiantis. Ant žalių arba džiovintų lapų kepta duona būna aromatinga ir skani, o iš vidurinių jaunų, dar balsvų lapų ruošiama aromatinga uogienė.

Balinis ajeras, Acorus calamus, аира, аїрy,

Dalintis:

  • Google Bookmarks
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Live
  • Yahoo! Bookmarks
  • MySpace
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Mixx
  • MSN Reporter

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


Hey.lt - Nemokamas lankytoj skaitliukas